Fatörzs alá szorult és megfulladt Putnoknál

  15 jan 2018

Putnok, Ózd – Beosztottját „gázolta halálra” a favágó-­vállalkozó a Putnok melletti­­­­ erdőben.
Az Ózdi Járási Ügyészség „foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége” miatt emelt vádat egy 44 éves favágó-vállalkozó férfival szemben, aki fakitermelést végzett egy Putnok melletti erdőrészben. Volt fakitermelői képesítése és motorfűrész-gépkezelői engedélye. A szabálytalanul végzett munka miatt egyik alkalmi munkása egy óriási farönk alá szorult és meghalt. A per hétfőn kezdődik az Ózdi Járásbíróságon.
favagas-06

Sorozatos szabálytalanságok

A tragikus eset 2017. január elején történt, amikor a munkavégzésben segített alkalmi munkavállalóként egy középkorú férfi. A feladat az volt, hogy a korábban kivágott farönköket egy munkagép segítségével a rakodóterületre vontassák. A vontatást a vállalkozó által vezetett munkagéppel és acél drótkötelekkel végezték. Egyszerre két rönköt rögzítettek a géphez, majd azzal a vontatót vezető vállalkozó elindult. Miután az egyik rönk elakadt, hátratolatott és nagyobb lendülettel újra elindult.
Nem győződött meg róla, hogy segítője hol tartózkodik, a férfi az egyik vontatott farönk alá szorult és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Halálát fulladás okozta.
favagas-04

Felfüggesztett fogház?

A vádirat szerint az „elgázolt” férfi halálát főnöke sorozatos foglalkozási szabályszegése idézte elő. A vállalkozó alkalmi munkavállalóját semmilyen munkavédelmi oktatásban nem részesítette, részére egyéni védőfelszerelést, így munkavédelmi sisakot sem biztosított. A farönköket szabálytalanul, a vékonyabb végüknél fogva vontatta, holott a vastagabb végüknél rögzítve kellett volna. Elakadás esetén a visszatolatás helyett a megakadt rönköt emeléssel, csörlőzéssel, átfordítással kellett volna kiszabadítania. A vontatást csak szakképzett személy jelzése alapján kezdhette volna meg. A vontató munkagépre érvényes jogosítvánnyal nem rendelkezett, a gépnek műszaki érvényessége nem volt. A fa alá szorult embert ki lehetett volna szabadítani, ha van a helyszínen láncfűrész, mely egyébként kötelező az ilyen munkavégzéseknél.
favagas-02
Az ügyészség a vállalkozóval szemben felfüggesztett fogházbüntetést és a fakitermelői foglalkozástól eltiltást indítványozott.
– Szaniszló Bálint –


[related-post post_id=”3681288″]