Donald Trump Puerto Ricón a hurrikán károsultjaival találkozott

  04 okt 2017

Washington – Donald Trump amerikai elnök kedden a hurrikán sújtotta Puerto Ricóra látogatott, ahol a többi között a szeptember második felében pusztító vihar károsultjaival találkozott.
Donald Trumpot – aki a first lady és a Fehér Ház költségvetési igazgatója, Mick Mulvaney társaságában érkezett a szigetre – Ricardo Rossello kormányzó tájékoztatta a helyzetről.
Rossello dicsérte a szövetségi kormány és a katasztrófaelhárítási hivatal (Fema) segítségét. Szavaira az amerikai elnök azzal válaszolt, hogy a kormányzó “nem használta ki politikai célokra a katasztrófahelyzetet”. Trump ezzel a főváros, San Juan polgármesterére, Carmen Yulín Cruzra utalt, aki többször bírálta mind a kormányt, mind személyesen Donald Trumpot, mert szerinte a segítség lassan érkezett és nem volt elégséges.
A kormányzó tájékoztatása után az elnök utalt a sziget 74 milliárd dolláros költségvetési deficitjére és megjegyezte, hogy Puerto Rico – mint fogalmazott – “a kelleténél kicsit nagyobb summát vett ki a költségvetésünkből, mert nagyon sok pénzt költöttünk a szigetre”.
Az elnök katasztrofálisnak minősítette a helyzetet, de jelezte, hogy nem olyan súlyos, mint a 2005-ben pusztító Katrina hurrikán utáni volt Louisiana államban. Louisianában a viharnak 1800 halálos áldozata volt.
Donald Trumppal egy időben érkezett meg San Juan kikötőjébe az a kórházhajó, amelynek 12 műtője, több röntgengépe, gyógyszertára és 30 napra elegendő gyógyszere van. Az “úszó kórházban” 250 ágyon láthatnak el betegeket.
Az akkor négyes erősségű Maria hurrikán szeptember 20-án csapott le Puerto Ricóra, legkevesebb 13 halálos áldozatot követelt. Az erős szél, a heves esők és az áradások csaknem teljesen tönkretették a sziget áramszolgáltatását és a telekommunikációs hálózatát is.
A sziget északnyugati részéből, ahol gátszakadás fenyegette több tízezer ember életét, erőltetett ütemben kellett kitelepíteni a lakosságot.
– MTI –