Videó: Farkasokat láttak a Bükkben

  08 feb 2018

Bükk – Az elmúlt évtizedekben több alkalommal észlelték a fajt a Bükk területén.

A fokozottan védett farkasok életjeleinek, előfordulási adatainak dokumentálását a természetvédelmi őrszolgálat tagjai folyamatosan végzik a Bükki Nemzeti Park (BNP) működési területén.
A kihelyezett mozgásérzékelős kameracsapdák decemberben több helyen is öt farkasról rögzítettek képeket. A szakemberek az állatok viselkedéséből arra következtetnek, hogy júniusban ismét farkaskölykök jelenhetnek meg a Bükk erdeiben.

A felnőtt példányok bejárják a Bükk teljes területét, az is előfordul, hogy a Bükki Nemzeti Park határait is átlépik – erősítette meg a hírt Gombkötő Péter, a BNPI zoológiai szakreferense. Aki azonban azt is elárulta, hogy bár ritkaság a farkasok közvetlen észlelése, megfigyelése, az alkalmazott technikával folyamatos az állatok követése. A Bükk erdeiben már több tucat kamera is biztosítja ezt.
A fiatal, tapasztalatlan egyedek vagy esetleg az illegális elejtések következtében magányossá vált, sérült példányok a könnyen megszerezhető – mint például a haszonállatok – zsákmány felé fordulhatnak. Ezért az igazgatóság a környék legelőállatokat tartó gazdálkodóinak térítésmentesen villanypásztorral nyújtott segítséget.
ÉM


[related-post post_id=”3746572″]
[related-post post_id=”3439687″]
[related-post post_id=”3271397″]
[related-post post_id=”3271074″]
[related-post post_id=”3224069″]