Las Vegas-i lövöldözés – Az elkövető kamerákat helyezett el a szállodában, és nagy összeget utalt át a Fülöp-szigetekre

  04 okt 2017

Washington – Stephen Paddock, a Las Vegas-i tömegmészárlás elkövetője kamerákat helyezett el a szállodában és tette előtt nagy összeget utalt át a Fülöp-szigetekre – jelentette be szerdára virradóra Joseph Lombardo, Clark megye seriffje sajtóértekezleten.
Elmondta, hogy a tette után öngyilkosságot elkövetett Stephen Paddock a szállodai szobájában és a folyosón is kamerákat helyezett el. A rendőrség feltételezése szerint a 64 éves férfi azt figyelhette, hogy közelít-e valaki a szobájához.
Kedden nyilvánosságra hoztak néhány – a lövöldözés idején készült – videofelvételt, amelyből kiderül, hogy Paddock a sorozatokat 9-11 perc alatt adta le.
A nyomozók összesen 47 tűzfegyvert találtak három, általuk átfésült helyszínen – Paddock hotelszobájában, Mesquite városi otthonában és egy másik hozzá köthető renói ingatlan területén – közölte Jill Snyder, az Egyesült Államok Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Irodájának (ATF) különleges ügynöke.
Az amerikai sajtó megjelentette azokat a brit The Daily Mail című lapban közölt fotókat is, amelyek a szállodai szobát mutatják, a képeken egy halott férfi – feltehetően a tettes – lába látszik, valamint a szobában szanaszét heverő fegyverek.
A rendőrök egyelőre sötétben tapogatódznak a tettes indítékát illetően. Lombardo seriff újságíróknak hangsúlyozta: gondosan kitervelt akcióról volt szó, erre utalnak a szállodában talált lőfegyverek típusai és a rengeteg lőszer is. “Nagyon részletesen eltervezte, és biztos vagyok abban is, hogy minden körülménnyel számolt” – fogalmazott a seriff.
Bár a hétfői hírek még arról szóltak, hogy Marilou Danleyt, Paddock barátnőjét tisztázták a rendőrök, kedden Joseph Lombardo azt nyilatkozta: a nő ismét a rendőrség érdeklődésének homlokterébe került, mert esetleg mégis köze lehet a történtekhez. “Beszélünk vele” – szögezte le Lombardo. A nyomozók azt remélik, hogy a 62 éves Marilou Danley, aki együtt élt Paddockkal, segíthet az indítékok feltárásában. Egy igazságügyi forrás a CNN hírtelevíziónak azt mondta, hogy a nő kedd éjszaka a Fülöp-szigeteki fővárosból, Manilából visszatért Los Angelesbe és ott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei fogadták.
Rendőrségi és igazságügyi források szerint Danley a “vizsgálat szempontjából az érdeklődés középpontjában álló személy”. Útját vissza az Egyesült Államokba az FBI intézte – hangoztatta egy rendőrtisztviselő.
A Nevada Independent című lap – rendőrségi forrásokra hivatkozva – azt közölte, hogy Danley fülöp-szigeteki születésű ausztrál állampolgár, aki házasság révén került az Egyesült Államokba.
Szintén rendőrségi források hozták nyilvánosságra, hogy Stephen Paddock tette elkövetése előtti héten százezer dollárt utalt át a Fülöp-szigetekre, ám azt egyelőre nem tudni, hogy az átutalás pontosan mikor történt és ki volt a címzettje. Az FBI a fülöp-szigeteki hatóságokkal együttműködve dolgozik a részletek felderítésén.
Donald Trump amerikai elnök, mielőtt Puerto Ricóba indult a hurrikán károsultjainak meglátogatására, újságíróknak azt mondta: Stephen Paddock “tébolyult” ember volt.
A kongresszusban a politikusok egyperces néma csönddel adóztak az áldozatok emlékének.
– MTI –