Levelet küldenek a 8. osztályt most befejező diákok szüleinek

  02 okt 2017

Debrecen – A fiatalok pályaválasztását segítő közös programot indított a Debreceni Tankerületi Központ és a Debreceni Szakképzési Centrum.
Azt szeretnénk, hogy a képzések és a munka világának megismerése révén tanulóink reális döntést hozzanak a jövőjükről, hogy minél kevesebben hagyják el iskolájukat idő előtt, hogy sikeres életpályát fussanak be – jelentette ki az ezt bemutató hétfői sajtótájékoztatón Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ tankerületi igazgatója.
Elmondta: ennek jegyében igyekeznek minél több ezzel kapcsolatos információhoz juttatni a fiatalokat és szüleiket. Például a debreceni tankerülethez tartozó mind az 1360, a 8. osztályt most befejező diák szüleinek ezzel kapcsolatos levelet küldenek.
Pappné Gyulai Katalin hangsúlyozta, ezentúl nemcsak a debreceni általános iskolákba és gimnáziumokba járó, hanem a hajdú-bihari diákok pályaválasztását is igyekeznek támogatni. Arról, hogy megyénkben milyen gimnáziumok, szakközépiskolák, szakgimnáziumok, szakiskolák, készségfejlesztő iskolák és kollégiumok működnek a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógia Szakszolgálat honlapjáról, arról pedig, hogy hol milyen szakmai képzések folynak, az intézmények internetes oldalairól lehet tájékozódni.

Régióközponti szerep

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere arról beszélt a tájékoztatón, hogy a miniszterelnök Debrecennek az ország második fővárosa szerepet szánja. Ahhoz, hogy a város tényleg a csaknem 3 millió lakosú régió központjává váljon, lakosságának számát a jelenlegi 204 ezerről, 250-300 ezerre kell növelni – fejtette ki. Hozzátette: ennek legjobb módja az új munkahelyek létrehozása.
Tavaly több mint 100 milliárd forintnyi működő tőke érkezett Debrecenbe és több mint 3 ezer új munkahely létesítését jelentették be. Az Új Főnix Terv értelmében az oktatási rendszernek elsősorban az ő igényeiknek megfelelő képzéseket kell biztosítani, ugyanakkor 30 százalékkal szükséges növelni a középiskolákba beiratkozók számát – mutatott rá Komolay Szabolcs.

1l2a5468
Fotó: Matey István

Dr. Pakurár Miklósné, a Szoboszlói Úti Általános Iskola intézményvezetője arról beszélt, hogy ők azt mondják a pályaválasztás előtt álló gyerekeknek, bármelyik pályát választják, törekedjenek arra, hogy abban ők legyenek a legkiválóbbak.

Ehhez mindenképpen ismerni kell a pályákat, a foglalkozásokat, amihez szükséges az önismeret és a kompetenciák fejlesztése.”

Aranyi Imre, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium intézményvezetője úgy vélte, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy a gyermeke olyan helyre kerüljön ahol boldog, sikeres, kiteljesedik és nem utolsó sorban meg is tud élni belőle. Gimnáziumba elsősorban olyan fiatalokat várunk akik felsőoktatásban szeretnék folytatni tanulmányaikat – tette hozzá.
Sári Péterné, a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat vezetője elmondta: a programban ők továbbtanulási és pályaválasztási tanácsadással vesznek részt. Ennek során a tanulók adottságainak, tanulási képességeinek, irányultságának szakszerű vizsgálatával segítenek a helyes döntés meghozásában.

Jól fizetettek

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy egy jó szakma választásával a fiatalok a saját és Debrecen boldogulásához is hozzájárulhatnak. Például egy az ács szakmát mester fokon űző szakember ma 404 ezer (a kezdő 208 ezer) forintot kereshet. A kőműves mester 376 ezer, a burkoló 497 ezer forintot vihet haza. A 2018-2019-as tanévben a DSZC intézményeibe 2184 diákot várnak ahol összesen 43 szakgimnáziumi és 21 szakközépiskolai szakképesítés közül lehet választani.
HBN – OCs