Muhi csata emlékhelye: enyészet után méltón a régiek nagy híréhez…

  21 feb 2018

Muhi – Példaértékű az erőfeszítés, hogy újra régi fényében tündököljön az eleinknek mementót állító emlékhely.
Huszonegymillió forint támogatást kapott Muhi települése a csata emlék­helyének felújítására.
Szükség is volt már a pénzre, mert az 1991-ben Vadász György, Váncza László és Kiss Sándor tervei alapján elkészült emlékpark állaga rohamosan rosszabbodott és – szégyen, nem szégyen – balesetveszélyesnek kellett nyilvánítani a helyet.
muhi-bontas-11-aj

Az idő vasfoga

Hosszú időn át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat égisze alatt működött az emlékpark, majd a megyei önkormányzatok funkcióváltása után Muhi Község Önkormányzata kapta meg nemes, ám pénzigényes feladatot, hogy gondoskodjék az emlékhely fenntartásáról.
Az idő vasfoga pedig – függetlenül attól, hogy ki a fenntartó – végezte munkáját és maradandó károkat okozott a fából készült keresztekben.
muhi-bontas-03-aj
Tavaly volt kénytelen az önkormányzat kiakasztani a kapura a táblát: „Felhívjuk a tisztelt látogatók figyelmét, hogy a muhi csata emlékmű – jelen állapotában – sajnos balesetveszélyes, éppen ezért csak saját felelősségre látogathatja! Az esetlegesen bekövetkező balesetekért felelősséget nem vállalunk. Kérjük szíves megértésüket!
Tavaly még megtartották a hagyományőrzők a találkozójukat, ahol el is játszották a muhi csatát, de már akkor is szalag vette körül a sírhalmot formáló emlékdombot és ott volt a veszélyre figyelmeztető tábla is. Akkor még állt a kettős kereszt a halom tetején. Nem sokkal később már nem, és eltűnt róla a kis lélekharang is. A domb oldalán díszelgő keresztek nagyobb része is erre a sorsra jutott, és felismerhetetlen torzóvá vált a szárnyas angyal, amelyet 1992-ben helyeztek el a Johannita Lovagrendnek a muhi csatában részt vevő tagjai emlékére.
muhi-bontas-10-aj

Meglett rá a pénz

Ebben a cseppet sem szívderítő helyzetben üdítő hír volt, amikor kiderült, hogy az emlékhely gazdája, Muhi Község Önkormányzata Tállai Andrásnak, a térség országgyűlési képviselőjének hathatós támogatásával 21 millió forint Széchenyi 2020-as támogatást nyert el a muhi csata emlékhelyének felújítására és újra látogathatóvá tételére.
A munkák már nagyban folynak. Elsőként az elkorhadt, életveszélyes állapotú egykori kereszteket bontották le és – remélhetőleg – hamarosan újakra cserélik.
Muhi polgármestere, Rácz József Sándor reményét fejezte ki, hogy az emlékmű és környezetének fejlesztését követően méltó körülmények között róhatják majd le tiszteletüket a látogatók a hősi halált halt őseink bátorsága előtt.
– Szaniszló Bálint –


[related-post post_id=”3749531″]
[related-post post_id=”3552769″]