Ritka szarvas született a Miskolci Állatkertben

  12 ápr 2018

Miskolc – Az elhúzódó tél után végre itt a tavasz! Csupa virág a világ, méhek szállnak csapatban, lepkék, hangyák, bogarak napsugárban zsonganak. A Miskolci Állatkertben pedig újra, szarvasborjú sétál kevélyen.
Különösen örömteli, amikor utódok jönnek a világra, hiszen alig néhány ezer David-szarvas él a világon. Állatkertünk David-szarvas csapatában jelenleg egy borjú nevelkedik. Ráadásul a csapatban további három nőstény is él, így további szarvasborjak születése várható a következő hetekben.
David-szarvas csapatunk az április első felében született borjúval együtt 6 egyedből áll. A csapat magvát több állatkertből – Veszprémből, Nyíregyházáról, Ostravából és Katowicéből – sikerült összegyűjteni. A David-szarvasok párzási ideje nyár elejére esik, ezt követően 9-10 hónapos vemhesség után születnek meg a borjak. A Miskolci Állatkert újszülött borjúja az első napokban valamelyik fa tövében megbújva töltötte ideje nagy részét, ma már azonban gyakran csatlakozik a felnőttekhez. A néhány hetes borjú még csak anyatejet fogyaszt, de rövidesen elkezdi majd kóstolgatni a felnőttek táplálékát is.

davidszarvas1_copyright_veresstamas_650Fotó: Veress Tamás

A David-szarvasok (Elaphurus davidianus) – kínai nevén milu – az állatkertek fajmegőrző munkájának klasszikus példája. Kína keleti részén lévő élőhelyéről ugyanis már a 20. század első évtizedeiben kipusztult, de néhány európai állatkertben ekkor már tartottak David-szarvasokat, ami a faj számára a megmenekülést jelentette. Az állatok jól szaporodtak, olyannyira, hogy 1985-ben 22 egyed került vissza Kínába. Ennek eredményeként több mint 2500 egyed él újra Kínában, míg a nyilvántartások szerint állatkertekben több mint 500 példányt tartanak. A magyar állatkertek közül csak Miskolcon lehet David-szarvassal és borjaikkal találkozni – tájékoztatta a Borsod Online-t Krajnyák Zoltán zoopedagógus.

Április 14-től indul a ZOO járat

A Miskolc Városi Közlekedési vállalt az idei évben is naponta tizenegy ZOO járatot hirdet meg, melyek igény szerint közlekednek Felső-Majláth és a Miskolci Állatkert és Kultúrpark között. Az igény szerinti közlekedés azt jelenti, hogy a járatnak van meghirdetett menetrendje, de csak akkor indul el, ha azt az utas kéri.
A ZOO járat előzetes telefonos bejelentkezés alapján kérhető. A telefonos utazási igényt 30 perccel a járat indulása előtt szükséges bejelenteni a 46/514-949-es telefonszámon, megjelölve azt is, ahol az utas felszállni kíván. Az április 14-től érvényes menetrend letölthető a mvkzrt.hu weboldalról.