Farkasfalka bukkant fel a miskolci Csanyikban!

  26 feb 2018

Miskolc – Ismét falkában élnek a farkasok a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban.
Néhány éve még több farkas is megtekinthető volt Miskolcon az állatkertben, azonban végül csak egyetlen nőstény állat maradt a kifutóban. Ő azonban most társakat kapott, így minden esély megvan arra, hogy a ragadozó – ahogy a Bükkben szabadon élve, úgy az állatkertben is – ismét elszaporodjon.

Összeszoktak

A januárban érkezett két új állat – az ötéves hím és a hatéves nőstény – most már együtt látható egy másik őshonos hazai nagyragadozó faj, a kárpáti hiúz szomszédságában.
Az idegen farkasok összeszoktatása rendszerint hosszú és óvatos folyamat eredménye az állatkertekben. Nem volt ez másképp most sem, ahol a türelem eredményeképp a meglévő nőstény farkas, Fany különösebb gond nélkül, egy hónap alatt elfogadta a Pécsről érkezett testvérpárt.
Magyarország területén a farkas az őshonos fauna tagja, ennek ellenére számtalan tévhit övezi létét. Lehet ez a népi hitvilágból és népmesékből eredő farkas kép miatt. A nagyragadozóról alkotott kép megváltoztatása miatt – és mert szabadon élő létszámuk is gyarapodik – a miskolci állatkert fontosnak érzi, hogy megismertesse látogatóit a valódi farkassal, amely mégsem olyan, mint a mesében.

Újra megjelentek

A csúcsragadozók – így a farkas – jelenléte a zsákmányállatok számának szabályozásán keresztül, a fertőzések terjedésének megakadályozásán át kiemelten fontos a természetes életközösség, az ökoszisztéma egészséges működése szempontjából. Ráadásul a 20. század legnagyobb részében hazánk területén csak időnként feltűnő farkas az utóbbi két–három évtizedben újra rendszeresen jelen van középhegységeinkben. Ma már újra élnek farkasok a Bükk területén is, az utóbbi években szaporodó családot alkotva, amelyet az úgynevezett kameracsapdák felvételei is igazoltak.
Elterjedésük hátteréről, szokásaikról, fontos szerepükről szívesen beszélnek az állatkert munkatársai, ha valaki kilátogat hozzájuk a Csanyikba, hogy megnézhesse a farkasokat.

A közönséges farkas

A közönséges farkas vagy európai szürkefarkas (Canis lupus lupus), a szürke farkas (Canis lupus) eurázsiai alfaja.
A nagy termetű, sötét szőrű alfaj egykor Európa-szerte közönséges volt, ma már csak szigetszerű populációi találhatók meg. Magyarországon is ez az alfaj települ vissza.
Az állat testhossza 105–160 centiméter, farokhossza 29–50 centiméter, magassága 80–85 centiméter és testtömege átlagosan 32–50 kilogramm, de a 69–80 kilogrammot is elérheti.
Az európai farkas az egyik leginkább alkalmazkodóképes ragadozó.
Életmódját nagymértékben a mindenkori környezeti adottságokhoz igazítja. A párosodási időn kívül rendszerint falkákban él.
Szociális magatartása az állatvilágban a legfejlettebbek közé tartozik. A falkában az egyes farkasok szoros egységet alkotnak, anélkül hogy elveszítenék egyéniségüket.
– HI –


[related-post post_id=”3774112″]
[related-post post_id=”3760663″]
[related-post post_id=”3746572″]