Az egészségügyi szolgáltatók, a gyógyszertárak is ügyeleti rendben működnek

  20 dec 2017

Budapest – Az ünnepek alatt az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is az ügyeleti rendnek megfelelően látnak el szolgálatot – hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kedden a honlapján.
A közlemény szerint december 24-én a vasárnap is nyitva tartó gyógyszertárak nem a szokásos vasárnapi munkarendjük szerint, hanem általában 14 óráig tartanak nyitva. Karácsony első és második napján (december 25-én és 26-án) csak az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.
December 31-én, vasárnap a szokásos vasárnapi nyitva tartás szerint lesznek nyitva a gyógyszertárak, január elsején viszont csak az ügyeletes gyógyszertárakban szerezhetők be gyógyszerek.
Az OGYÉI karácsony és Újév közeledtével felhívta a lakosság figyelmét: fontos a rendszeresen alkalmazott készítmények beszerzése és az ünnepnapok torlódása miatt a váratlan helyzetekre is fel kell készülni. Idősebb és rendszeres gyógyszerszedőknek a szokásosnál fokozottabban kell ügyelniük a megfelelő mennyiségű gyógyszerek otthon tartására – tették hozzá.
Példaként emelték ki, hogy gyermekek számára mindenképpen – de felnőtteknek is – tanácsos beszerezni láz- és fájdalomcsillapító szereket, és a torokfertőtlenítő-, orrcsepp-, köptetőkészleteket is ajánlott ellenőrizni.
Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról – az adott településre, vagy megyénként akár kilistázva – az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni a www.ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/ oldalon – írta az OGYÉI.
– MTI –