Kutatási együttműködési hálózatokat hoznak létre a Miskolci Egyetem társadalomtudományi karai

Kutatási együttműködési hálózatokat hoznak létre a Miskolci Egyetem társadalomtudományi karai

A Miskolci Egyetem három társadalomtudományi kara (Állam-és Jogtudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar, Gazdaságtudományi Kar) interdiszciplináris kutatói hálózatot hozott létre és működtet egy 2017-ben indult, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló uniós projekt támogatásával.

Mai világunkban, a gazdasági és társadalmi kihívásokra egy fenntartható és befogadó társadalom kialakítása lehet a válasz, amelyben a társadalmi, technológiai és innovációs hálózatok is egyre meghatározóbb szerepet játszanak. A pandémia miatt kialakult helyzetben a digitális innovációk/megoldások kutatása különösen aktuális, melyet az is jelez, hogy a projektet lezáró konferenciára is online kerül sor 2021. január 28-án. A projektben a Miskolci Egyetem három társadalomtudományi karának kutatói az alábbi témákban végeztek kutatásokat. Az Állam- és Jogtudományi Kar vonatkozásában olyan innovatív technológiák jogi aspektusairól esett szó, mint az önvezető járművek, drónok, a mesterséges intelligencia alkalmazásai, de ezek mellett például az adózás, vagy a kereskedelem digitalizációja is terítékre került.

A Bölcsészettudományi Kar kollégái a társadalmi problémák modellezésére komplex indexet alkottak, amely képes lehet bemutatni a helyi társadalmi innovációs potenciált és a jövőbeli fejlesztések lehetséges irányait is a társadalmi/gazdasági/környezeti konfliktusok feltérképezésével. A Gazdaságtudományi Kar oktatói, kutatói és hallgatói két fő tématerület mentén folytattak vizsgálatokat az intelligens technológiákkal kapcsolatban, ugyanis a projekt fő témája, a társadalmi innovációk (társadalmi tanulás, innováció neuro-fuzzy modellje) mellett az okos városok teljesítményének mérhetősége és a reziliencia kérdése is az elemzés tárgya volt. A projekt keretében vizsgált társadalmi innovációk képesek lehetnek pozitív eredményt elérni sokféle, akár klimatikus, akár városok működéséhez kapcsolódó, akár kulturális vagy más területen jelentkező problémák esetében. A kutatásokba több magyar egyetem kutatói mellett a miskolci társadalomtudományi karok kutatói és hallgatói is bekapcsolódtak. Gazdálkodás és menedzsment, nemzetközi gazdálkodás, kereskedelem és marketing, pénzügy-számvitel alapszakos, és vállalkozásfejlesztés, vezetés és szervezés és ellátásilánc-menedzsment mesterszakos gazdász, bölcsész és jogászhallgatók kaptak támogatást, és vehettek részt különböző kutatásokban. Az oktatók és hallgatók együttműködése révén a jövőbeni projektek kialakításában, a kutatási eredmények oktatásban alkal- mazásában is jelentős előrelépések történtek. Az EFOP-3.6.2-16-2017 00007. „Az intelligens, fenntartható és inkluzív társadalom fejlesztésének aspektusai: társadalmi, technológiai, innovációs hálózatok a foglalkoztatásban és a digitális gazdaságban” c. projekt keretében létrejövő eredmények jó alapot szolgáltatnak további kutatásokhoz és a létrehozott kutatási hálózatok továbbfejlesz- téséhez. Ezt bizonyítja, hogy a támogatások révén az elmúlt három évben ezen kutatási témákban több mint 300 publikáció és szakmai előadás született a Miskolci Egyetemen.