Kutatási együttműködési hálózatokat hoznak létre a Miskolci Egyetem társadalomtudományi karai

Az EFOP-3.6.2-16-2017-00007. „Az intelligens, fenntartható és inkluzív társadalom fejlesztésének aspektusai: társadalmi, technológiai, innovációs hálózatok a foglalkoztatásban és a digitális gazdaságban” c. projekt kere- tében a Miskolci Egyetem társadalomtudományi Karai vettek részt közös kutatásokban, közös fejlesztésekben a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Soproni Egyetem, valamint neves külföldi egyetemek kutatóival.

A támogatás segítségével kialakított nemzetközi és hazai együttműködések későbbi projektek generálásához vezethetnek, valamint kutatási és publikációs együttműködéseket generálhatnak. Ez a lehetőség az Állam- és Jogtudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar mellett a Miskolci Egyetem nemzetközi láthatóságát is növeli. A pályázat fő témája, a társadalmi innováció azért is kiemelten fontos, mivel kutatások sora támasztja alá, hogy a periférikus helyzetű térségekben a társadalmi innovációk jelenthetnek kitörési pontot. Emellett az okos város megközelítés azért is releváns, hiszen Miskolc MJV korábban több ilyen témájú projektben is aktív részt vállalt. A projekt megvalósítása idén januárban zárul, és a projektzáró rendezvényen az alábbi témákban elért eredményeket ismertették a Miskolci Egyetem három társadalomtudományi karának kutatói. Az Állam- és Jogtudományi Kar vonatkozásában olyan innovatív technológiák jogi aspektusairól esett szó, mint az önvezető járművek, drónok, kriptovaluták, a mesterséges intelligencia alkalmazásai, de ezek mellett például az adózás, kereskedelem vagy a közigazgatás digitalizációja is terítékre került. A Bölcsészettudományi Kar kollégái bemutatták a társadalmi problémák modellezésére létrehozott komplex, integrált indexet, amely képes lehet bemutatni a helyi társadalmi innovációs potenciált és a jövőbeli fejlesztések lehetséges irányait is a társadalmi/gazdasági/környezeti konfliktusok feltérképezésével. A Gazdaságtudományi Kar oktatói, kutatói és hallgatói két fő tématerület mentén folytattak vizsgálatokat az intelligens technológiákkal kapcsolatban, ugyanis a projekt fő témája, a társadalmi innovációk mellett az okos városok és a reziliencia kérdése is az elemzés tárgya volt. Ezek eredményeként bemutatták a társadalmi innovációk neuro-fuzzy modelljét, a társadalmi tanulás, és a mesterséges intelligencia alkalmazásával, valamint a kialakított okos városok teljesítményét mérő index eloszlását, és ismertették a kérdőíves kutatás fő megállapításait is.

A digitalizáció és a technológia fejlődése elkerülhetetlenül része a társadalmi és gazdasági fejlődésnek, mely átalakítja az emberi kapcsolatokat, hatással van az emberek életére, egymással való kommunikációjára, a ta- nulásra és a munkavégzésre egyaránt. A projekt keretében a Miskolci Egyetem három társadalomtudományi karának kutatói az intelligens technológiák társadalomra és gazdaságra gyakorolt hatásait figyelték meg a jogi szabályozások, a társadalmi konfliktusok, és a hatások mérhetősége szempontjából. A projektben a gazdálkodás és menedzsment, nemzetközi gazdálkodás, kereskedelem és marketing, pénzügy számvitel alapszakos, és vállal- kozásfejlesztés, vezetés és szervezés és ellátásilánc-menedzsment mesterszakos gazdász, valamint bölcsész és jogászhallgatók, ill. doktoranduszok tudományos eredményeinek megismerteté- se szempontjából a összegző tanulmánykötetek, és folyóirat (Hantos Periodika) született, mely a projekt lezárulása után is biztosítja majd a tehetséges hallgatók szakmai előrehaladását. Emellett a Tudományos Diákköri teljesítmény fokozása érdekében Témaválasztó Napot is szerveztünk, amelyek nagyszámú, magas színvonalú TDK dolgozat megszületését eredményezték.