NFM: az Energia Tanács elfogadta a magyar álláspontot a szabályozott energiaárak fenntartásáról

  20 dec 2017

Budapest – Az Energia Tanács elfogadta azt az álláspontot, amelyet Magyarország a fogyasztók biztonságos, fenntartható és megfizethető ellátása érdekében a szabályozott energiaárak fenntartása mellett képviselt – mondta a magyar delegációt vezető Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár Brüsszelben, erről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tájékoztatta az MTI-t kedden.
A közlemény szerint az államtitkár hangsúlyozta, hogy az Energia Tanács ülésén elfogadott irányelvtervezet alapján a tagállamok eltérhetnek a szabályozott energiaárak kötelező kivezetésétől, mint főszabálytól.
Az árszabályozás hatályáról, a fenntartásának szükséges idejéről az európai bírósági joggyakorlat lenne az irányadó, így továbbra is fenntartható lenne a lakossági fogyasztók, a kis- és középvállalkozások és a védendő fogyasztók számára biztosított hatósági árszabályozás Magyarországon – közölte az NFM.
A szaktárca kiemelte: a tanácsülésen elfogadott általános megközelítés lényegesen nagyobb rugalmasságot biztosít a tagállamoknak az árszabályozás fenntartásának személyi és időbeli hatályáról az Európai Bizottság által javasolt kezdeti verziónál.
Ez fontos előrelépést jelent, megfelelő mozgásteret és hatásköröket biztosít a tagállamoknak ahhoz, hogy az adott ország gazdasági és társadalmi viszonyainak legmegfelelőbb módszerekkel garantálhassák a fogyasztók biztonságos, fenntartható és megfizethető árú energiával való ellátását – összegezte Aradszki András a közlemény szerint.
Az energiaügyi miniszterek általános megközelítést fogadtak el további három jogalkotási kezdeményezésről, a villamos energia rendelettervezetről, az Energiaunió irányításáról szóló rendelettervezetről és a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia támogatásáról szóló irányelvtervezetről – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
A villamos energia rendelettervezetnél Aradszki András kiemelte: a rendelet komplexitása miatt az egyes témák további kérdéseket vethetnek fel, emiatt pedig elhúzódó tárgyalásokra lehet számítani az Európai Parlamenttel – írja közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
– MTI –