Választás 2018 – Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját az NVB

  15 Már 2018

Budapest – Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán. Az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült. A szavazólapokon 23 pártlista neve szerepel.
Miután az NVB nyilvántartásba vette az országos pártlistákat, és az erről szóló határozatok ellen benyújtott jogorvoslatok lezárultak, a testület feladata a szavazólapok adattartamának jóváhagyása volt.
Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap “képét”, azt, hogy helyesen szerepelnek-e rajta a jelölőszervezetek, valamint a listákon lévő jelöltek neve.
A jogszabály szerint a szavazólap a pártlisták nevét az NVB által március 6-án kisorsolt sorrendben tartalmazza.

szavazolap_minta2Az országos pártlistás szavazólap levélben történő szavazásra készült mintája. A szavazólapon 23 pártlista neve szerepel. Az NVB ülésén jóváhagyta a nemzetiségi listás szavazólapok mintáját is. | MTI Fotó: Soós Lajos (A nagyobb méretért kattintson a képre!)

Az NVB által elfogadott országos pártlistás szavazólapon három sorban szerepelnek a listák. A szavazólap mérete A/3.
Az NVB külön szavazólapot hagyott jóvá a magyarországi lakóhellyel rendelkezők szavazásához (ezen szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak is), és külön szavazólapot a levélben szavazók számára.
A szavazólapon fel van tüntetve az is, hogy csak egy listára lehet érvényesen szavazni.

szavazolap_minta3Fotó: Soós Lajos/MTI (A nagyobb méretért kattintson a képre!)

A szavazólap tartalmazza a lista sorszámát (egytől induló, folyamatos sorszámozással), alatta a jelölőszervezet logóját (a jelölőszervezetek logóját egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen kell feltüntetni), a szavazásra szolgáló kört, alatta a pártlista rövid nevét, majd a jelölőszervezet teljes nevét és a lista első öt jelöltjének a nevét.
A listán a következő sorrendben szerepelnek a pártlisták: 1 – Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, 2 – Momentum Mozgalom, 3 – Demokratikus Koalíció, 4 – Szegény Emberek Magyarországért Párt, 5 – Közös Nevező 2018, 6 – Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, 7 – Összefogás Párt, 8 – Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 9 – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd Magyarországért Párt, 10 – Iránytű Párt, 11 – Magyar Igazság és Élet Pártja, 12 – Magyarországi Cigánypárt, 13 – Fidesz-Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt, 14 – NET Párt, 15 – Jobbik Magyarországért Mozgalom, 16 – Magyarországon Élő Dolgozó És Tanuló Emberek Pártja, 17 – Magyar Munkáspárt, 18 – Együtt – A Korszakváltók Pártja, 19 – Családok Pártja, 20 – Lehet Más a Politika, 21 – Tenni Akarás Mozgalom, 22 – Rend és Elszámoltatás Párt, 23 – Kell az Összefogás Párt.

Az országos nemzetiségi listás szavazólapok mintája, amelyet jóváhagyott ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Nemzeti Választási Iroda budapesti Alkotmány utcai székházában 2018. március 14-én. Az NVB ülésén jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját is. | MTI Fotó: Soós Lajos (A nagyobb méretért kattintson a képre!

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmának jóváhagyásával kapcsolatos határozata ellen – egynapos jogorvoslati határidővel – felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.
– MTI –