Várhatóan folytatódik az évben a gépjárműpiac élénkülése

  03 aug 2017

Budapest – A magán vásárlók visszatérése folytatódik, immáron meghaladja a 30 százalékot.
A júliusi forgalomba helyezési eredmények közel 16 százalékkal meghaladják a 2016-os értéket, és közel 20 százalékkal az első héthavi kumulált eredmény is. Ez azt vetíti előre, hogy a 2017-ben is folytatódik az új személygépjárművek forgalomba helyezésének növekedése, és az idén az új személyautó forgalomba helyezés meghaladja a százezer darabot. Jó az a trend, hogy az exportált autók aránya némileg csökken, azaz a további szolgáltatások (szerviz, javítás) igénybevételére több autó marad az országban. A magán vásárlók visszatérése folytatódik, immáron meghaladja a 30 százalékot miközben valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magán vásárlásnak tekinthető – derül ki a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete július hónapról kiadott értékeléséből.

Megfordult a trend

A kishaszon jármű piac visszaesése a tavalyi magas bázissal magyarázható, ahol a közben beszüntetett növekedési hitelprogram (NHP) hatása jelentős volt. Az NHP kifutása előtt előrehozott vásárlások történtek, amelyek egy lukat okoznak a haszonjármű értékesítésben. Kiegyenlítődési folyamat zajlik és a piac lépésről-lépésre visszatér a normális kerékvágásba. Sokat javítana a helyzeten, ha a vegyeshasználatú kishaszonjármű ismét visszakerülhetne a palettára. E mellett ez a kategória nagymértékben támogatná a kis-, és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja is.
A nagyhaszon járműveknél az év eleji visszaesés megfordult és növekedést mutat az első héthavi adat. Annak ellenére, hogy a nagy flotta tulajdonosok némileg növelték a flottacserék időintervallumát, ami kisebb csúszást okoz a forgalmazásban, a stabil növekedési ütem helyreállt, a hólabda mérete stabilizálódott. Az autóbusz piac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést látunk, mivel a buszpark nagyon öreg és így lecserélésre szorul.
Motorkerékpárok piaca továbbra is igen gyenge, annak ellenére is, hogy júliusban a százalékos növekedés szépnek látszó számot mutat és így a héthavi összesített értékesítés immár pozitív a tavalyihoz képest.
Jelentős az összefüggés a pótkocsik és a tehergépkocsik forgalmazása között, nem beszélve a műszaki és avulási okok miatti cserékről. Ezek miatt a nehéz pótkocsik forgalmazása szépen fejlődik.
HBN